Skip to main content

Achtergrond

De Amerikaanse arts John Upledger assisteerde in 1971 bij een neurochirurgische operatie. Hij kreeg als taak het hersenvlies stil te houden. Deze simpele taak bleek moeilijk uitvoerbaar want het hersenvlies bewoog in een eigen ritme van ongeveer 8 cycli per minuut.
Dit was het begin van de ontdekking van het craniosacrale systeem.

Het Craniosacrale Systeem

Craniosacraal therapie richt zich op de kern van ons lichaam, ons centrale zenuwstelsel. Dit bestaat uit de hersenen en het ruggemerg. In ons centrale zenuwstelsel komt alle informatie samen over wat er binnen en buiten ons lichaam gebeurt. Het is ons regelcentrum. Het regelt niet alleen de hartslag en de ademhaling, maar ook bijvoorbeeld beweging, spijsvertering, hormoonhuishouding, onze emoties en onze reacties op gevaar.
Het centrale zenuwstelsel is ingepakt in vliezen en vormt een gesloten bindweefselsysteem. Wij noemen dit het craniosacrale systeem.
Hierbinnen bevindt zich de craniosacrale vloeistof. Het craniosacraalritme ontstaat door het ritmisch verversen van deze vloeistof door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Aan de beschermende schedelbotten (het cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (het sacrum) is het ritme te voelen als een zich uitdijende en inkrimpende golf die via het bindweefsel ook in de rest van ons lichaam voelbaar is. U kunt dit vergelijken met de beweging van eb en vloed. Verversing van de craniosacrale vloeistof is van vitaal belang voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel.
De craniosacraal therapeut kan verstoringen in het craniosacraal ritme opsporen en ervoor zorgen dat herstel van het ritme plaats gaat vinden door ontspanning van het bindweefsel.

Het bindweefsel – de bindende factor in ons lichaam.

Het craniosacrale systeem staat in verbinding met het steunende en beschermende bindweefsel in de rest van het lichaam. Het bindweefsel omhult en verbindt als een elastisch web de schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen met elkaar. Bindweefsel heeft zowel de mogelijkheid om vast te houden als los te laten.
Na een trauma, ongeval, operatie, ziekte of andere ingrijpende gebeurtenis zal ons lichaam zich in eerste instantie zelf herstellen, zoals een wond die heelt. Als de impact van de gebeurtenis groter is, op fysiek en/of emotioneel nivo, dan hebben we daar meer tijd en goede begeleiding voor nodig. Met de nodige zorg herstelt het weefsel en ben je weer belastbaar. Ook van emotionele trauma’s kunnen we na een bepaalde periode weer herstellen. Denk hierbij aan een periode van overspannenheid op het werk. Op een gegeven moment hebben we het verwerkt en kunnen we de draad van ons leven weer oppakken.
Soms hebben we te weinig reserve, is de impact te groot en zijn we niet meer in staat om zelf te herstellen. Ons lichaam gaat de impact van de gebeurtenis opslaan en inkapselenen in het bindweefsel. De stand van het lichaam, emoties en mentale herinnering worden hierbij ook opgeslagen. Er ontstaat een gebied in het bindweefsel met verhoogde spanning. Hierdoor is er verhoogde spanning in het bindweefsel van het craniosacrale systeem. Het centrale zenuwstelsel komt strakker in zijn jasje te zitten en functioneert niet meer optimaal. Je zit niet lekker in je vel en er ontstaan allerlei klachten.

Craniosacraaltherapie zorgt voor ruimte, beweging en vitaliteit.

Het doel van craniosacraaltherapie is het vrijmaken van opgeslagen spanning die in het lichaam vast zit.
Craniosacraaltherapie nodigt u uit om spanning los te laten en te herstellen. Er komt weer meer ruimte voor beweging en meer energie tot uw beschikking, uw vitaliteit neemt toe.