Skip to main content

Manuele Therapie

Wat is het?

Stijve gewrichten, nekpijn of rugklachten? Manuele therapie kan een uitkomst bieden. Het is namelijk een behandelmethode die zich richt op het verbeteren van klachten aan de wervelkolom, armen én benen. Manueel therapeuten kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken.

Voor wie is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is problemen met het bewegen op te lossen of te verminderen. Wanneer u zich weer makkelijker kunt bewegen, zult u zien dat de pijn vaak vanzelf verdwijnt. Iedereen die last heeft van lichamelijke klachten kan door een manueel therapeut geholpen worden, ongeacht uw leeftijd, conditie of beroep.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

De fysiotherapeut richt zich op het behandelen van spieren, pezen en banden. De manueel therapeut richt zich op de gewrichten, zoals de wervelkolom. Hiervoor hanteert de manueel therapeut speciale technieken, zoals ‘manipulaties’ (kraken). Zo heeft de manueel therapeut dus een specifiek en gespecialiseerd aandachtsgebied.

Wat doet een manueel therapeut?

De manueel therapeut richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van uw gewrichten. Ook krijgt u duidelijke instructies voor thuis en handig advies om mee te nemen. U leert meer over gezond bewegen in het algemeen én hoe u klachten juist kunt voorkomen.

Wanneer en bij welke aandoeningen kunt u de terecht bij een manueel therapeut?

Als een gewricht niet goed functioneert, bijvoorbeeld door pijn of een beperking, kan Manuele Therapie uitkomst bieden. Nadat de behandeling heeft plaatsgevonden is het resultaat in veel gevallen direct merkbaar. Behandelde gewrichten zijn soepeler en bewegen gaat gemakkelijker.

Zoals gezegd zijn er vele behandelindicaties:
In het bijzonder geldt dit voor functiestoornissen aan de gewrichten (wervelkolom en perifere gewrichten).
Daartoe behoren de volgende voorbeelden:

  • nekpijn (en een mogelijk daarmee samenhangende beperking in de bewegelijkheid);
  • schouderklachten (al dan niet gepaard gaande met uitstraling in de arm);
  • lage rugklachten;
  • beperkingen ofwel pijn in de hoge wervelkolom, maar ook ten aanzien van de ribben;
  • heupklachten (functieproblematiek of pijn).

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) geeft voorlichting over manuele therapie.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van manuele therapie?

  • Effecten zijn vaak direct voelbaar. U zult al na 1 behandeling verschil kunnen merken in de beweeglijkheid en merken dat de pijn afneemt.
  • Verbeterd de functie van uw gewrichten steeds beter? U zult dan ook merken dat uw hele houding verbeterd.
  • Voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld voor mensen met kaakklachten, nek- en schouderproblemen of lage rugpijn. Ongeacht leeftijd, conditie of beroep.

Voorbeeldcase manuele therapie

Erik (33jaar) woont en werkt in Amsterdam. Had enkele weken last van de bovenrug en nek tijdens zijn werk en in zijn dagelijks leven.  Na 2 manuele therapie-behandelingen was hij van zijn klachten af. Hij kreeg voor thuis en op het werk goede adviezen en oefeningen.

Zo werkt de manueel therapeut

Eerst start de intake. Tijdens dit eerste gesprek wordt informatie ingewonnen over het ontstaan, de oorzaak en het beloop van de aandoening. Dit is nodig om een volledig beeld te krijgen van uw klachten. Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en samen met u een behandelplan gemaakt. Daarna volgt de behandeling. Deze vindt plaats in onze praktijk (dus niet bij u thuis).

Opleiding voor manuele therapie

De opleiding Manuele Therapie is een 3-jarige vervolgstudie na de opleiding Fysiotherapie. Daarmee heeft de Manuele Therapeut extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden en behandeling van de wervelkolom.

Meer weten over manuele therapie Amsterdam?

Neem contact op met onze praktijk. Richard van Leeuwen en Mark Boetes zijn onze manueel therapeuten en helpen u graag.

manuele-therapie-amsterdam

manuele-therapie-amsterdam

 

Onze manueel therapeuten