Skip to main content

PDS en Fodmap Dieet

Misschien herkent u de volgende klachten: opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie? Dit zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS, ook wel prikkelbaar darm syndroom genoemd.  Het is altijd aan te raden om eerst naar de huisarts of specialist te gaan om andere oorzaken of aandoeningen uit te sluiten. Wordt er verder niets afwijkends gevonden, dan krijgt u al snel de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom.

Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft PDS. Bekende oorzaken voor de klachten bij PDS zijn: bepaalde voedingsmiddelen, darminfecties en/of stress.

Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk:

–        vocht en vezelverrijkte voeding

–        verminderen van stress

–        medicatie

Sinds kort is er een nieuwe behandeling mogelijk: op de Monash universiteit hebben een aantal onderzoekers het FODMAP dieet ontwikkeld. Inmiddels blijkt uit vele onderzoeken dat maar liefst 75% van alle deelnemers baat heeft bij dit dieet t.a.v. klachtenvermindering of zelfs helemaal klachtenvrij zijn.  Door een aantal weken onder begeleiding van een diëtist een eliminatiedieet te volgen en daarna voedingsmiddelen een voor een toe te voegen, kan worden bepaald welke voedingsmiddelen darmklachten veroorzaken. FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. Afgelopen jaar hebben wij Elaine Steenstra & Alisa de Vries (diëtisten van Steenstra & de Vries diëtetiek) verschillende scholingen gevolgd omtrent het FODMAP-beperkte dieet. Veel van onze patiënten zijn erg te spreken over dit dieet, ondanks de tijdsinvestering die dit vergt.

 

FODMAP arm recept:

Thaise groene curry (4 personen)

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

1 rode peper

1 stengel sereh (citroengras)

1 blikje kokosmelk (400 ml)

2 el suiker

3 cm verse gemberwortel

1 limoen

1 el olie

4 kipfilets (a ca. 125 g)

1-2 el zout

1 tl peper

1 zakje verse koriander (15 g)

 

Bereidingswijze

  1. Maak de peper schoon en snijd deze in dunne reepjes. Hak de serehstengel in stukken.
  2. Breng in de pan de kokosmelk aan de kook samen met de suiker, het zout, de peperreepjes en de sereh.
  3. Schil de gember en rasp dit boven de pan uit. Boen de limoen schoon en rasp dit ook boven de pan uit. Pers het sap van de limoen uit en voeg dit toe.
  4. Laat dit mengsel ongeveer 15 minuten op hoog vuur inkoken.
  5. Intussen in een koekenpan olie verhitten. Bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak deze in 10 minuten gaar en bruin.
  6. Hak de koriander fijn voor garnering. Haal de sereh uit de saus, en serveer de saus apart. Snijdt de kipfilet en verdeel dit met de rijst over 4 borden.

Eet smakelijk!