Skip to main content

Axillairy Web Syndrome

Wat is het

Het Axillairy Web Syndrome (AWS) kan een complicatie zijn van de operatieve behandeling van borstkanker. Tijdens de operatie worden meerdere lymfeklieren in de oksel verwijderd. Het kan dan voorkomen dat de lymfevaten (die in verbinding stonden met deze lymfeklieren) niet meer kunnen functioneren en gaan fibroseren: een soort littekenweefsel. Dit worden ook wel opgedroogde lymfestrengen genoemd. Deze strengen vormen zich in de oksel, de hele arm en/of borst en zijn voelbaar en (vaak) zichtbaar.

Klachten

De strengen veroorzaken pijn en kunnen de bewegingen van de schouder en arm beperken. Indien u hier last van heeft, ervaart u dat het lastig is om uw arm te heffen en uw elleboog te strekken.

Behandelmethode

De behandeling voor het Axillairy Web Syndrome bestaat uit speciale massagetechnieken waarbij onze fysiotherapeut of oedeemtherapeut de strengen rekt en indien nodig verbreekt. Dit geeft een licht knappend geluid waar u niet van moet schrikken.

Deze AWS-behandeling wordt vaak gecombineerd met manuele lymfdrainage Vodder, fascia technieken en oefentherapie Cesar. Uw therapeut zal met u overleggen of u eventueel andere behandelingen nodig heeft.

Effecten na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct uw arm beter bewegen en is de pijn verminderd of verdwenen. Daarnaast wordt het risico op een stijve schouder door de behandeling verminderd.

Vergoeding

De kosten worden vergoed uit uw aanvullende verzekering en wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Als onderdeel van een oedeem- of oncologiefysiotherapeutische behandeling is er vaak sprake van een chronische aandoeningen. Er zijn dan andere regelingen van toepassing. Uw therapeut of zorgverzekeraar geeft u graag meer uitleg. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, dan betaalt u deze behandelingen zelf.

 

Maak een afspraak met Mathilde Hiep of Grit Felicetti.